Zo leer je jezelf vervelen

Zo leer je jezelf vervelen

Vervelen: het is iets dat we eigenlijk niet graag doen. Over het algemeen wordt vervelen geassocieerd met negatieve gevoelens; we vinden het nogal saai. Toch is vervelen helemaal niet zo slecht voor je. Sterker nog, het is eigenlijk best goed. Het helpt je immers ook ontspannen en wanneer je in het nazorgtraject zit, kun je dat zeker gebruiken. In dit artikel vertellen we je meer over verveling en geven we je tips over hoe je jezelf kunt leren vervelen.

Vervelen lijkt soms haast wel iets van vroeger; smartphones, televisies en allerlei andere vormen van entertainment liggen tegenwoordig voor het oprapen. Dat maakt dat je je misschien al een flinke tijd niet meer hebt verveeld. Zonde, want verveling kan erg goed voor je zijn. 

Wat is verveling?


Herken je het onaangename gevoel van leegte, waardoor het voelt alsof minuten duren als uren? Verveling is voor veel mensen een bekend fenomeen. Het knagende gevoel van rusteloosheid en nutteloosheid ervaar je al snel als een negatieve belevenis. Door dit gevoel te vermijden, zoek je al snel iets om om handen te hebben. Toch brengt het voordelen met zich mee.

Al het entertainment van de moderne wereld maakt dat verveling als iets van vroeger lijkt. Er zijn tegenwoordig genoeg manieren om jezelf continu bezig te houden. Toch komt verveling ook in deze moderne tijd nog voor. Doordat we gewend zijn aan een continue stroom van prikkels, gaan we ons al snel vervelen als het aanbod aan impulsen vermindert. In beide theorieën zit een vorm van waarheid en je herkent jezelf vast in deze gevoelens. Iets dat in ieder geval buiten kijf staat, is dat vervelen eigenlijk vaker goed dan slecht is voor je.

Pexels mizuno k 12911213

De nadelen van vervelen


Verveling is goed voor je, maar wel in beperkte maten. Verveel je je erg veel, dan kan dat ervoor zorgen dat je gevaarlijke risico’s neemt. Mensen met wat minder zelfcontrole grijpen dan gemakkelijk naar alcohol, drugs of grote hoeveelheden suiker. Dat is natuurlijk nooit goed, maar wanneer je net uit je behandelingen komt, wil je dat natuurlijk voorkomen. Merk je dus dat je snel de neiging krijgt om naar zoiets te grijpen, zorg er dan voor dat je jezelf voldoende afleidt.

Verveling kan ook leiden tot dufheid. Wanneer je je erg lang verveelt en weinig tot geen stimulerende prikkels binnenkrijgt, kan verveling ook voor een bore-out zorgen. Een bore-out komt niet vaak voor. Het ontstaat wanneer je niet voldoende uitdaging ervaart. Wat voldoende uitdaging is, is voor iedereen anders. Je kunt uitdaging bijvoorbeeld vinden in een lastige sudoku, in het koken van een leuk recept, of het opnieuw inrichten van je woonkamer. Door deze grote mate aan verveling, ervaar je vervolgens veel stress en raak je oververmoeid.

De voordelen van vervelen


Vervelen is niet alleen maar negatief; voor je geest heeft het veel voordelen. Je hebt genoeg tijd om ergens diep over na te denken en je gedachten krijgen de ruimte om alle kanten op te gaan. Dit stimuleert je nieuwsgierigheid, waardoor je jezelf gaat uitdagen om nieuwe ervaringen op te doen.

Als je het gevoel hebt dat je altijd aan het rennen bent, heb je geen tijd voor jezelf. Verveling zorgt ervoor dat je even de tijd hebt om adem te halen en om over zaken na te denken. Je kunt zo situaties die je de afgelopen periode hebt meegemaakt nog eens overgaan en evalueren. Verveling geeft je daarbij ook ruimte om jezelf en je doelen te ontdekken, wat vervolgens ook weer helpt bij zingeving. Over alle dingen waar je overdag al over kunt denken, hoef je ‘s avonds niet meer over te piekeren. Zo lig je niet meer te piekeren en kun je gewoon lekker met een leeg hoofd gaan slapen.

Het moge duidelijk zijn: verveling stimuleert je brein. Verveling zorgt ervoor dat we ons beter ontwikkelen en dat onze creativiteit gestimuleerd wordt. Het helpt je mindful te leven en dat kan vaak erg nuttig zijn.

Pexels maria geller 2836477

Jezelf leren vervelen


Nu we weten wat verveling kan doen, is het ook handig als je weet hoe je jezelf kunt leren vervelen. In feite kun je al vervelen, iedereen kan dat immers. Toch is het voor sommigen erg moeilijk. Om verveling te trainen, hebben wij een oefening voor je opgesteld. Neem hier bijvoorbeeld een keer per week een uurtje de tijd voor en kijk na een paar weken eens of je verschil merkt.

Een goede oefening

Om vervelen te oefenen, hoef je eigenlijk niets te doen. Wel is het belangrijk dat je verschillende afleidende zaken even weglegt. Zet je telefoon dus even uit, stop de afstandsbediening weg, klap de laptop dicht en zet je boek even terug in de kast. Zet ook geen muziek aan. Vervolgens ga je zitten en staar je een uur voor je uit. Dat klinkt ongelooflijk saai, maar dat is de bedoeling. Daarbij klinkt het makkelijk, maar dat is zeker niet het geval, waarschijnlijk ben je het na tien minuten al beu en wil je iets anders gaan doen. Houd dan toch nog even vol. Zo raak je niet alleen gewend aan langere periodes van verveling, maar krijg je dus ook te maken met de voordelen die we eerder in dit artikel noemden.

Bronnen: soChicken, DePsycholoog, Meulenberg
Reageren?
Log in of maak (gratis) een account aan om te kunnen reageren en reacties van anderen te kunnen lezen! Account aanmaken