“Wandelen is goed voor hoofd en lijf!”

Wandel je fit en fris!

Conditie bouw je niet alleen op in de sportschool maar ook door veel te wandelen. Pak ook eens de trein of auto naar een andere provincie en laat de muizenissen uit je hoofd waaien door de frisse wind als je door oer-Hollandse landschappen en steden wandelt. In dit artikel beschrijven we een mooie of bijzondere wandeling in elk van de provincies.

Groningen


Wandelrondje Wedde - 4,4 km

Geniet eerst van een kop koffie op het terras van Eetcafe De Leeuw en trek je wandelschoenen aan voor deze wandeling langs uitgestrekte graslanden en de oevers van de Westerwoldsche Aa. Heeft het onlangs geregend? Dan is het terrein van deze wandeling door oer-Hollands landschap mogelijk drassig maar niet minder mooi.

https://www.route.nl/wandelroute/1071529/Wandelrondje+Wedde+

Friesland


Dokkum “De strijd van de Friezen” wandeling - 6 km

Fan van het programma “Het verhaal van Nederland” ? Laat je dan door de stem van Daan Schuurmans door de geschiedenis van Dokkum leiden waar Bonifatius in de 8e eeuw door zijn dood martelaar van de christenen werd. Download de podwalk Het Verhaal van Nederland in de appstore of kijk op https://hetverhaalvannederland.ntr.nl/ Ook leuk met kinderen!

https://www.wegvanwandelen.nl/vvn-strijd-van-de-friezen-6-km/

Drenthe


Boswachterspad Oudemolense Diep - Nationale Park Drentsche Aa - 7 km

Deze gemarkeerde gevarieerde wandeling van 7 km voert langs rietgedekte boerderijen, heideveld, bos en grafheuvels uit de prehistorie. Sluit je wandeling af met een lunch of koffie in de sfeervolle Herberg De Fazant in Oudemolen.

https://www.wegvanwandelen.nl/boswachterspad-oudemolense-diep-7-km/

Gelderland


Hattem “Volk en Vorst” wandeling - 5 km

Het lijkt wel of de tijd heeft stilgestaan in het sfeervolle Gelderse Hattem waar deze 5 km lange wandeling je meeneemt naar de 18e eeuw. Download de podcast en volg de sporen van de Prinsgezinden en de Patriotten. Vergaap je aan de historische pandjes en aan het prachtige landgoed Molecaten en trakteer je kinderen op een bezoek aan het Nederlands Bakkerij Museum waar ze op zaterdag onder begeleiding van de bakker koek mogen bakken.

https://www.wegvanwandelen.nl/vvn-volk-en-vorst-5-km/

Overijssel


Weg van de Eese - 12 km

Een afwisselende wandelroute van 12 km door eeuwenoude bossen met mooie uitzichten en langs historische gebouwen. Brede zandpaden met enorme oude beuken, ‘t Franse laantje met gigantische coniferen, grafheuvels en historische gebouwen.. Een wandeling waar je kunt opladen en helemaal tot rust komt.

https://www.wegvanwandelen.nl/weg-van-de-eese-12-km/

Utrecht


Geologische wandeling door de binnenstad en langs singels - 5 km

Aan de noordgrens (Limes ) van het Romeinse rijk in Nederland werd op de plek van het huidige Utrecht castellum Traiectum gebouwd in 47 n.C. . Hier vloeiden de Vecht en Rijn samen en bevond zich een doorwaadbare plaats. Rond en onder het Domplein zijn de restanten van het castellum terug te vinden. In de beschrijving van deze wandeling lees je alles over de grondsoorten als tufsteen, rode zandsteen en trachiet die zo belangrijk waren voor de welvaart van het Middeleeuwse Utrecht dat lange tijd een belangrijke stapel- en overslagplaats was van deze natuursteen. Veel daarvan bleef er achter zodat liefhebbers van natuursteen in Utrecht hun hart kunnen ophalen.

https://www.wandelzoekpagina.nl/wandelroutes/maakwandelroute.php?wnummer=16582

Brabant


Wandelen in de sterrennacht van Vincent van Gogh - 6 km

Tijdens deze wandeltocht wandel je over het Van Gogh-fietspad in Nuenen. Dit het eerste fietspad ter wereld dat zichzelf verlicht, doordat het pad is bezaaid met fonkelende lichtjes. Het wordt opgelicht door duizenden steentjes die overdag energie krijgen van de zon en daardoor ’s avonds gaan branden. Nuenen was bijzonder voor Van Gogh: hij maakte hier zijn eerste meesterwerk: De aardappeleters.

https://www.route.nl/wandelroute/181027/Wandelen+in+de+sterrennacht+van+Vincent+van+Gogh

Limburg


Mooie gevarieerde wandeling in het Geuldal - 14 km

Het Geulpark aan de rand van Valkenburg is een goed uitgangspunt om de weidsheid van het rivierdal te ervaren. Langs de Geul wordt geflaneerd en geen wonder, want de rivier kronkelt er lustig op los en het uitzicht op diverse kastelen is betoverend. Tussen de velden vervolgt de route achter Oud-Valkenburg langs in de richting van de Schaelsberg. Dat wordt flink klimmen naar de bijzondere Kluis en Kruisweg. Je daalt weer af naar de Geul en komt bij het okergele neoclassicistische Kasteel Oost, waarna je langs de Geul Valkenburg weer binnenwandelt.

Zeeland


Sluis, vestingstad in de Zwinpolder - 12 km

Na een korte verkenning van het gezellige stadje Sluis begin je de ronde over het fraaie wallenstelsel dat onderdeel was van de Staats-Spaanse linies bij de imposante Westpoort. Na een nieuw natuurgebied net buiten de wallen ga je de Zwinpolder in, met door populierendijken omzoomde akkertjes. Je komt door het kleine maar fijne Sint Anna ter Muiden, ook ooit een welvarend havenstadje. Tot slot volg je de Damse Vaart terug naar Sluis.

https://www.wandelzoekpagina.nl/wandelroutes/maakwandelroute.php?wnummer=19325

Zuid-Holland


Wandelen over natuureiland Tiengemeten - 10 km

In het Haringvliet ligt het natuureiland Tiengemeten waar je alleen met een pontje kunt komen. Waan je terug in de tijd als huifkarren je passeren op weg naar de Oude Polder. Het oosten van het eiland Tiengemeten geeft je een beeld van de 19e-eeuwse kleinschaligheid van de landbouw: schattige akkertjes zijn ingezaaid met groenten van weleer, kleine boomgaardjes voorzien in fruit en Nederlandse trekpaarden kuieren op hun gemak door de weides en over de dijken. Het is niet ver lopen naar Bezoekerscentrum Tiengemeten, waar je alles te weten komt over dit bijzondere eiland. Ook leuk is een bezoekje aan Helena Hoeve Streekmuseum of het Rien Poortvliet museum.

https://www.route.nl/wandelroute/179615/Wandelen+over+het+eiland+Tiengemeten

Noord-Holland


Amsterdam: Wandeling langs teksten op gebouwen - 8 km (ook met rolstoel mogelijk)

Wandelen is niet alleen lopen, maar ook kijken. Dat is het nog meer als je in het openluchtmuseum Amsterdam een wandeling maakt en het wordt nog specialer als je op zo'n wandeling alleen maar naar teksten kijkt. Zeg nou zelf, weet jij wat de letters SPQA betekenen op een brug over de Keizersgracht?

https://www.wandelzoekpagina.nl/wandelroutes/maakwandelroute.php?wnummer=16092

Flevoland


Bovenwater en Oostvaardersplassen - 7,7 km

Een mooie wandeling op de rand van land en water vanaf Lelystad-Haven langs de waterkant van het Bovenwater. Je wandelt over grindpaden langs het water met uitzicht op de Oostvaardersplassen en het Bovenwater. Daarna loop je via de Oostvaardersdijk terug naar Lelystad-Haven, waar je een kijkje neemt op het voormalige werkeiland.

https://marismits.files.wordpress.com/2022/03/s12-bovenwater.pdf
Petra van Rijn
Met een achtergrond in marketing en communicatie werkte Petra meer dan twintig jaar in het internationale bedrijfsleven, voornamelijk op het gebied van duurzaamheid en social investment. In 2010 is ze vanuit intrinsieke nieuwsgierigheid naar het ...
Meer van deze auteur
Reageren?
Log in of maak (gratis) een account aan om te kunnen reageren en reacties van anderen te kunnen lezen! Account aanmaken