Vraag het aan... Wat deel ik op het werk en met wie?

Vraag het aan... Wat deel ik op het werk en met wie?

In ‘Vraag het aan…’ bespreekt Paula ingezonden vragen en lastige onderwerpen over kanker en nazorg. Paula Bakhuis is auteur van ‘Sterkte met je tumor! Communicatietips bij kanker’ en geeft verschillende trainingen op het gebied van kanker en werk en kanker en communicatie.

De vraag


‘Ik wil niet dat het over de gangen gonst dat ik kanker heb. Anders ben ik bang dat ik het daar steeds over moet hebben’, schrijft Marloes.

Je hebt er ongetwijfeld na de diagnose kanker over nagedacht. Wat ga ik op het werk aan informatie delen? En minstens zo belangrijk: wanneer, aan wie en in welke vorm? Ook later in het ziekteproces en daarna zijn dit relevante vragen. Omdat ze je ongemakkelijke situaties kunnen besparen.

Wat je wilt delen, is aan jou


Van tevoren kun je bedenken wat je wilt delen. Tot waar vind jij het prettig of nodig? Beter iets te weinig dan te veel. Je bent niet verplicht te vertellen wat er medisch precies aan de hand is. Met je leidinggevende hoef je in principe alleen de feiten te delen die relevant zijn voor jouw inzetbaarheid of om bepaalde zaken te kunnen regelen.

Bij collega’s ligt het vaak ingewikkelder. Met de ene heb je een sterkere band dan met de ander. Hoe open je bent, hangt daarmee samen. Degene met wie je meer privédetails
deelt, kun je eventueel vragen om daar discreet mee om te gaan. Of het nog een bepaalde tijd geheim te houden. Geef dan meteen aan of en wanneer je de anderen denkt te informeren. 

Wat is het gevolg van jouw keuze?


Je kunt jezelf de vraag stellen: wat levert het me op als ik deze informatie deel? Is dat iets positiefs, zoals meer begrip en geduld van m’n collega’s. Of misschien iets negatiefs, zoals starende blikken en allerlei vragen waar ik geen zin in heb. Of beide. En zijn er dan meer plussen of minnen?

Marloes vindt het bijvoorbeeld prettig om het er niet over te hebben. Op het werk bestaat haar kanker voorlopig niet. Dat is voor haar een plus. Maar ze vangt misschien wat geroddel
op dat ze de laatste tijd wel erg vaak afwezig is. Dat is een min.

Zo kun je elke keuze voor het wel of niet delen van informatie even langs de meetlat leggen. Want de situatie kan steeds anders zijn en jouw behoeftes ook. Soms wil je dingen even voor jezelf houden en vind je het in een later stadium toch fijn om erover te praten.

Ook een vraag stellen? Stuur dan een mail naar info@kanjer.nl en wie weet behandelen we volgende keer je vraag.

Over Paula Bakhuis

Paula Bakhuis is auteur van het boek ‘Sterkte met je tumor! Communicatietips bij kanker’ en deskundige op het gebied van kanker en werk en kanker en communicatie. Via de website sterktemet.nl bied ze trainingen aan op deze gebieden en zo helpt ze bij lastige vraagstukken. Ook schrijft Paula de rubriek 'Vraag het aan...' voor Kanjer.

De nieuwe Kanjer


Dit is een artikel uit de nieuwste Kanjer. Meer lezen? Bestel het hele nummer dan in onze shop!
251 mockup 1
Reageren?
Log in of maak (gratis) een account aan om te kunnen reageren en reacties van anderen te kunnen lezen! Account aanmaken