Vijf handige tips voor tijdsmanagement

Vijf handige tips voor tijdsmanagement

In de drukke samenleving van tegenwoordig heeft iedereen weleens tijd tekort. Als je aan iemand vraagt hoe het met diegene is, krijg je vaak als antwoord: druk. Juist dat drukke gedoe zorgt ervoor dat er minder tijd en aandacht is voor je medemens. Dat is jammer, zeker voor mensen die ziek of herstellende zijn van een ziekte. Zij kunnen juist tijd en aandacht van een ander zo goed gebruiken. In dit artikel daarom vijf handige tips voor tijdsmanagement.

Voor iemand die herstellende is van kanker, is timemanagement een cruciaal concept. Want hoe ga je om met al die afspraken terwijl je misschien op dit moment wel een concentratieprobleem hebt? Dat beetje energie dat je hebt, wil je natuurlijk niet ‘verspillen’ aan dingen die niet op nummer één van je prioriteitenlijstje staan. 

Zet jezelf op de eerste plaats


Kijk naar welke zaken echt belangrijk zijn en steek geen energie in dingen waar je geen energie van terug krijgt. Nu is dit natuurlijk erg zwart-wit en in de praktijk is dit helaas niet altijd haalbaar. Toch zal je zien dat als je voornamelijk dingen doet die je leuk vindt, je ook meer energie zal hebben. Door je hogere energielevel kan je ook meer aan en houd je dus ook automatisch meer tijd over.

Leer nee zeggen


We snappen het, je wilt graag anderen helpen en je steentje bijdragen, maar je kunt simpelweg niet alles doen. Voel je ook absoluut niet schuldig als je eens nee zegt. Nee zeggen kun je leren. Gebruik geen excuses als je iemand afwijst, je hebt het recht om nee te zeggen. Overvalt iemand je met een vraag, dan kun je even een pauze inlassen. Zeg dan dat je er later op terugkomt en ga bijvoorbeeld even een kop koffie halen, of slaap er een nachtje over. In het begin zal het bezwaarlijk aanvoelen, maar je zult zien dat het uiteindelijk bevrijdend zal werken.

Plan je afspraken


Veel mensen plannen 'strategisch' door alles op bepaalde dagen in de week te plannen, zodat ze ook een aantal vrije dagen in de week hebben, maar daar ligt ook een gigantische valkuil. Door je afspraken in slechts twee of drie dagen te proppen, maak je langere dagen dan dat je gewend bent. Hierdoor zul je meer vermoeidheid ervaren en uiteindelijk komt het ook niet ten goede van je concentratievermogen. Zul je net zien dat je juist op je vrije dagen lastig wordt gevallen door je werkgever of zijn er andere zaken die dringend je aandacht nodig hebben. Het is dus veel beter om iedere dag een aantal uur aan taken te plannen. Dit is beter voor je concentratievermogen, je energielevel en uiteindelijk veel beter voor je humeur.

Pexels photo 2078268

Plan realistisch


Rome is niet in één dag gebouwd en ook jij kan dus niet alles in één dag doen. Plan je taken realistisch in, bijvoorbeeld in meerdere blokken verspreid over diverse dagen. Ben je bijvoorbeeld van plan je woonkamer opnieuw te schilderen? Houd hier dan voldoende tijd voor vrij. Hetzelfde geldt voor een grote schoonmaak of als je alle kasten eens lekker wilt uitruimen. Houd goed je plannen onder de loep en plan deze realistisch in. Wie weet houd je zo zelfs onverwachts tijd over! Een onverwachts genietmomentje helemaal zoals jij het wilt.

Maak je hoofd leeg


Steeds meer mensen ervaren tegenwoordig een burn-out. Voor een goede timemanagement is het dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je er regelmatig voor zorgt dat je hoofd eens lekker leeg wordt. Schrijf je afspraken en de dingen die je moet doen op in een planner of agenda en streep af wat je gedaan hebt. Mocht je vooral ’s avonds voor het slapengaan last hebben van allerlei dingen die door je hoofd spoken? Leg dan pen en papier op je nachtkastje. Door dingen op te schrijven verdwijnen ze uit je hoofd en zul je veel beter Ook voor overdag geldt; hoe minder dingen in je hoofd blijven rondwarrelen, hoe productiever je bent. Doordat je productiever bent, zul je merken dat je ook beter je tijd in kan delen. Zo blijft er ook genoeg tijd over voor leuke dingen. We moeten tenslotte ook gewoon van het leven kunnen genieten.

Bronnen: timemanagement.nl, Happinez
Jacoline de Boer
Soms gebeuren er dingen in je leven waardoor je kijk op iets veranderd, zo ook bij mij. Ik ontdekte dat ik door te schrijven tot rust kwam, het maakte niet uit wat ik schreef. Inmiddels heb ik al honderden teksten geschreven met de meeste ...
Meer van deze auteur
Reageren?
Log in of maak (gratis) een account aan om te kunnen reageren en reacties van anderen te kunnen lezen! Account aanmaken