Tips voor het opbouwen van conditie na je behandelperiode

Tips voor het opbouwen van conditie na je behandelperiode

De behandeling tegen kanker is een echte aanslag op je lichaam. Veel mensen krijgen dan ook te maken met conditieverlies, vermoeidheid, spierverlies en pijn. Deze klachten zijn allemaal veel voorkomend, maar desalniettemin erg vervelend. Als je klaar bent met de behandelingen, wil je je oude leven weer zo veel mogelijk oppakken. Voor veel mensen begint dat met sporten, maar dan kun je tegen een hoop zaken aanlopen. In dit artikel geven we je tips voor het opbouwen van conditie na kanker.

Het is medisch gezien veilig en erg gezond om te sporten na de kankerbehandeling. Lichaamsbeweging heeft enorm veel voordelen, blijkt uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken, waaronder dit onderzoek uit 2018. Zo zorgt het over het algemeen voor een gezonder lichaam en verkleint het dus het risico op een hele hoop ziektes. Bewegen verlaagt zelfs de kans dat de kanker terugkomt. Daarbij helpt het ook bij een betere nachtrust en een betere mentale gezondheid.

Rustig aan beginnen


Voor iedereen die begint met bewegen geldt: begin rustig aan. Heb je net kanker gehad, dan geldt precies hetzelfde. Dan is het zelfs nog veel belangrijker dat je rustig aan begint. Ga je gelijk op volle kracht vooruit, dan is de kans groot dat je jezelf te veel uitput, waardoor je later met de consequenties blijft zitten. Je hebt dan bijvoorbeeld de volgende dag geen energie meer over, of je krijgt last van pijn en stramheid. Rustig opbouwen is dan ook erg belangrijk. Stel een doel voor jezelf en werk daar langzaam naartoe. Het kan zijn dat het best even duurt voordat je dat doel bereikt, dat is niet echt. Ook na kanker ben je nog volop aan het genezen en je lichaam heeft dan simpelweg gewoon veel tijd nodig om hier weer bovenop te komen. Raak dus ook niet gefrustreerd als blijkt dat het je niet gaat lukken je doelen in één keer te halen.

Doseren


Doseren is de sleutel voor het opbouwen van je conditie. Begin zo snel mogelijk met bewegen na je behandeling, anders wordt de put waaruit je omhoog moet krabbelen steeds dieper. Je hoeft echt niet dagelijks aan de slag te gaan, maar het is wel goed om een schema te maken waar je je aan kunt houden. Pak bijvoorbeeld een sportdag en dan een of twee rustdagen. Door een schema te maken, ga je regelmatiger bewegen, wat belangrijk is voor het opbouwen van conditie.

Pexels marcus aurelius 6787520

Let op je lijf


In eerste instantie zal het even uitproberen zijn. Ben je gaan sporten, kijk dan eens hoeveel dagen het duurt voordat je lichaam weer herstelt is. Heb je bijvoorbeeld een week lang spierpijn naderhand? Dan ben je waarschijnlijk wat te hard van stapel gelopen en kun je beter wat rustiger aan doen, waardoor je op meerdere momenten in de week kunt gaan sporten. Houd ook je hartslag in de gaten en kijk hoe lang het duurt voordat je hartslag na het sporten weer tot rust komt. Check ook je ademhaling. Door deze dingen in de gaten te houden, krijg je meer inzicht in je lichaam. Wil je een ritme aanhouden? Probeer dan minstens 5 dagen per week 30 minuten te sporten of te bewegen.

Kies de juiste sport


De meest geschikte sporten om te gaan doen na kanker zijn wandelen, fietsen en zwemmen. Redelijk standaard sporten, die je zo intensief en zwaar kunt maken als je zelf wilt. Daarom zijn ze ook zo geschikt om je conditie mee op te bouwen. Belangrijk is echter wel dat je het ook leuk vind, anders zul je het niet lang volhouden. Kies daarom een sport waar je rustig mee kunt beginnen, maar die je ook leuk vind om te doen. Je begint vanaf 0, wees dus niet te hard voor jezelf. Ook tuinieren en stofzuigen tellen gewoon al mee.

Vraag om advies


Je hoeft het niet alleen te doen. Ga op pad met een vriend of vriendin, dan wordt sporten al snel een stuk leuker. Weet je niet goed waar je moet beginnen? Vraag dan om advies. Ga naar een sportcoach en laat je informeren. Stel eventueel zelfs samen een trainingsschema op. Zo kunnen jullie samen op zoek naar een ritme dat echt bij jou past.

Bronnen: NOCNSF, Hematon
Tess Mutsters
Tess Mutsters studeerde in 2020 af aan de opleiding journalistiek in Tilburg. Ze heeft een passie voor lezen, schrijven, redigeren en fotograferen. Op de middelbare school koos ze het natuur & gezondheid pakket, een achtergrond die niet vaak voorkomt ...
Meer van deze auteur
Reageren?
Log in of maak (gratis) een account aan om te kunnen reageren en reacties van anderen te kunnen lezen! Account aanmaken