Steun aan naaste(n), zo ontzettend belangrijk!

Steun aan naaste(n), zo ontzettend belangrijk!

Voor iemand die kanker heeft gehad blijft iedere controle spannend. Het oppakken van het dagelijks leven na een behandeltraject is niet iets wat zomaar één-twee-drie gedaan is. Ook voor naaste(n) van (ex) kankerpatiënten kan het moeilijk zijn het dagelijks leven weer op te pakken.

Positieve instelling

Je bent zo blij dat het beter gaat met de gezondheid van je naaste(n). Er kan gewerkt worden aan het herstel en langzamerhand zie je ook dat de persoon in kwestie weer wat meer energie krijgt. Jij bent blij maar merkt ook dat je het lastig vindt en dat is raar want je zou immers blij moeten zijn toch? Vergeet niet dat niet alleen de patiënt zijn of haar leven op zijn kop stond maar ook het jouwe. Dus ook jij zal opnieuw je leven op moeten pakken ook al ben je zelf niet ziek geweest.

Je bent niet alleen

Uit onderzoek is gebleken dat 55% van de naasten van mensen met kanker hun leven aan passen, aan dat van hun naaste met kanker. 55% is een fors aantal en daaruit blijkt toch wel dat je je ook helemaal niet schuldig hoeft te voelen dat ook jij wel wat steun kan gebruiken ondanks dat je zelf niet ziek bent geweest. Ook voor jou was het een pittige tijd waarin je alle ballen hooghield. Alles draaide toch voornamelijk om de patiënt zelf. Er is nog steeds niet veel aandacht voor de naasten van. Het is goed dat een patiënt op de eerste plaats komt, zo hoort het ook. Maar vandaag de dag worden nog steeds de naaste(n) van, regelmatig vergeten. Ook deze mensen verdienen steun, ook voor hen was het geen makkelijke tijd. Het NFK heeft in maart 2023 een onderzoek gehouden naar de naaste(n) van mensen met kanker. Uit hun onderzoek kwam naar voren dat 92% van de respondenten extra steun of hulp gaven aan hun naaste(n) nadat hij of zij kanker kreeg. 55% van hen vond het bieden van extra steun of hulp emotioneel zwaar. 90% van de respondenten gaf aan zelf ook steun te kunnen gebruiken.

People 2592030 1280

Je wordt gezien

Hoewel er dus nog niet veel aandacht is voor steun aan naaste(n) is dit gelukkig al wel iets beter als een aantal jaren geleden. Zo heeft IPSO inloophuizen verspreid door heel het land waar niet alleen patiënten welkom zijn maar ook hun naaste(n). Ook bij de huisarts en de praktijkondersteuner zie je terug dat er meer aan naaste(n) wordt gedacht. Het onderwerp ‘ik kan steun gebruiken’ blijft op welk vlak dan ook nog steeds wel een moeilijk bespreekbaar punt. Veel mensen denken nog steeds dat je zwak bent als je hulp zoekt. Je naaste heeft het toch veel zwaarder gehad als jij. Toch mag en kan je het zo niet zien, jullie hebben ieder iets heel heftigs meegemaakt. Het is net als appels met peren vergelijken.Loop je vast en merk je dat je ’s nachts wakker ligt van alle zorgen neem dan contact met je huisarts op. Praat ook met je naaste(n), ook zij hebben begrip voor je situatie. Het gezegde “de druppel die de emmer doet overlopen” kan ook op jou van toepassing zijn. Trek echt aan de bel wanneer nodig want je wilt uiteindelijk toch samen weer jullie leven oppakken!

Bronnen: NFK, IPSO

Jacoline de Boer | Redactie
Soms gebeuren er dingen in je leven waardoor je kijk op iets veranderd, zo ook bij mij. Ik ontdekte dat ik door te schrijven tot rust kwam, het maakte niet uit wat ik schreef. Inmiddels heb ik al honderden teksten geschreven met de meeste ...
Meer van deze auteur
Reageren?
Log in of maak (gratis) een account aan om te kunnen reageren en reacties van anderen te kunnen lezen! Account aanmaken