Omgaan met angst

Omgaan met angst

Niet voor niets wordt er gezegd: er is een leven vóór en een leven ná kanker. Vanaf het moment dat je ooit die verschrikkelijke diagnose hebt gehad, blijf je als mens altijd de angst houden op terugkeer van. Ben ik wel helemaal schoon? Zijn ze toch niet een celletje vergeten? En wat als het terugkeert en ze kunnen niks meer voor mij doen?

De grote boze wereld


Persoonlijk vond ik het toch wel een dingetje, de angst na mijn behandeling. Het moment waarop het ziekenhuis je weer de grote, boze wereld in schopt. Althans, zo voelde het voor mij. Tijdens mijn kankertraject was er altijd wel iemand om op terug te vallen. Een mammacareverpleegkundige die echt geweldig was, de dames van de afdeling waar de chemotherapie werd gegeven en mijn oncoloog die ik de meeste vreemde vragen stelde. En altijd waren ze even vriendelijk en gaven ze in alle rust uitleg op mijn vragen. Maar toen kwam het moment dat ik “schoon” werd verklaard, en daarmee ook gelijk het moment dat zij mij loslieten. Toen ik een aantal maanden na het loslaten opnieuw een knobbel in mijn borst voelde, was het dan ook alsof ik helemaal alleen de op wereld was. En tel daarbij nog op dat mijn vader een aantal maanden daarvoor een verschrikkelijke diagnose kreeg. Uiteraard werd ik wederom goed opgevangen in het ziekenhuis, maar de angst dat de kanker terug zou zijn, kon helaas niemand van mij afnemen.

National cancer institute bxxgtqew1m4 unsplash

Zelfbescherming


Door onderzoek kwam ik erachter dat ik lang niet de enige ben met deze angst. Iedereen is bang om kanker te krijgen, maar bij veel mensen blijft het een ver-van-mijn-bedshow. Buiten dat, is het moeilijk om je zelf voor te stellen hoe het zou zijn als je kanker zou hebben. Geen enkele gezonde vrouw bedenkt hoe het zou zijn om kaal te zijn of ziet zichzelf boven de wc hangen vanwege chemobehandelingen. En dat is maar goed ook, want uiteindelijk is zelfbescherming nog steeds het beste beschermingsmiddel dat er is. Als je éénmaal een kankerdiagnose hebt gekregen, blijf je dit de rest van je leven meedragen. Er zijn mensen die bij iedere pijntje in paniek raken en er zijn mensen die beter kunnen relativeren. Maar de angst, die heeft iedere ex-kankerpatiënt. Je weet namelijk als geen ander wat de behandelingen inhouden, hoe zwaar het was en wat het met jou als persoon deed.

Jouw lichaam


In jouw ogen heeft je lichaam je in de steek gelaten en kan dat makkelijk nog een keer gebeuren. Maar is het niet zo dat de kans op een ongeluk soms groter is dan dat je nog een keer kanker krijgt? Als je éénmaal kanker hebt gehad, wil het niet per definitie zeggen dat het terugkomt. De angst die je voelt, hoewel verre van fijn, kent tevens voordelen. Door de angst en de behandelingen ben je je lichaam beter gaan kennen. Eventuele veranderingen in je lichaam zul je dan ook sneller opmerken. Het is belangrijk om de angst niet uit de weg te gaan. Je hebt een hoop meegemaakt en door de angst uit de weg te gaan, komt het uiteindelijk twee keer zo hard terug. Praat er daarom ook over. Praat met je huisarts, vraag een verwijzing naar een praktijkondersteuner of ga het gesprek aan met lotgenoten. Weet dat je niet alleen bent met je angst en dat er mensen zijn om je te helpen.

Acceptatie


Het is normaal om verschillende emoties te ervaren. Zo zal je ook na het ziek zijn nog tegen vervelende gevoelens aanlopen, zoals boosheid, frustratie, verdriet en wanhoop. Ook somberheid en angst of paniekaanvallen komen veel voor. Probeer afleiding te zoeken op de momenten dat de angst het grootst is en accepteer de situatie zoals het is. Vaak zit er bij de angst nog een stukje onverwerkte emoties van het ziek zijn. Veel mensen kunnen niet accepteren dat zij ziek zijn (geweest). Het niet accepteren blijft hen dan ook hun hele leven achtervolgen. Door een stuk acceptatie zul je al snel merken dat je angst minder zal worden.

Omdenken


Ik heb laatst een zakelijke training gehad waarbij het begrip omdenken werd uitgelegd. Tijdens het omdenken leer je zaken op een andere manier te benaderen. Omdenken begint altijd met een probleem. Je hebt dus feiten en verwachtingen. Door deze twee naast elkaar te plaatsen, kun je van een ‘ja maar’ een ‘ja en’ maken. Je legt je problemen dus op tafel en door anders naar een probleem te kijken, kun je deze vaak oplossen. Angst is natuurlijk niet zomaar 1, 2, 3 op te lossen, maar door het omdenken leer je wel de feiten te accepteren en ja te zeggen tegen de realiteit.

Weet dan ook dat het oké is om bang te zijn, maar laat je leven er niet door bepalen. Je hebt kanker overwonnen, je bent er nog. Geniet daarom van het leven en pluk de dag.  

Bron: Omdenken. KWF
https://www.omdenken.nl/
https://www.kwf.nl/
Jacoline de Boer | Redactie
Soms gebeuren er dingen in je leven waardoor je kijk op iets veranderd, zo ook bij mij. Ik ontdekte dat ik door te schrijven tot rust kwam, het maakte niet uit wat ik schreef. Inmiddels heb ik al honderden teksten geschreven met de meeste ...
Meer van deze auteur
Reageren?
Log in of maak (gratis) een account aan om te kunnen reageren en reacties van anderen te kunnen lezen! Account aanmaken