Leven na kanker en nog steeds pijn!

Leven na kanker en nog steeds pijn!

Je hebt niet alleen overdag en ’s avonds last, ook ’s nachts kan je de slaap niet vatten vanwege de pijn. Bevordelijk voor je herstel is dat natuurlijk niet. Er zijn veel verschillende soorten pijn die een mens kan ervaren, zo ook na een behandeling tegen kanker. De meest voorkomende pijn na een behandeltraject is neuropathie, mentale pijn, spier- en gewrichtspijn en fantoompijn.

Neuropathie

Eén van de meest voorkomende pijn tijdens en het na het behandeltraject is neuropathie. Door de kanker of de behandeling hiervan kunnen je zenuwen beschadigen. Je kunt hierdoor last krijgen van pijn, doofheid, tintelingen en krachtverlies. Vaak komt dit voor in de handen, voeten, armen en benen. Deze klachten kunnen zo heftig zijn dat sommige kankertherapieën eerder worden gestopt om zo de schade door de neuropathie nog enigszins te beperken. Het is altijd belangrijk om ook na je behandeltraject aan te geven aan je arts als je last houdt van neuropathie. Er zijn gelukkig inmiddels een hoop dingen die de klachten kunnen verminderen, al blijft een deel van de mensen hun leven lang last houden. Neuropathie door chemotherapie is lastig te behandelen, wel kan je zelf een aantal dingen doen om de klachten te verlichten:

  • Neem op tijd rust en zorg ook voor een goede nachtrust;
  • Beweeg voldoende. Ook al gaat het lopen lastig en heb je pijn; regelmatig bewegen heeft een gunstig effect op neuropathie.
  • Kleed je goed aan in koude periodes en niet te warm in warme periodes.

Mentale pijn

Het is heel normaal om na een behandeltraject mentale pijn te ervaren. Tijdens het traject stond je in de zogeheten overlevingsstand en had je lichaam het te druk met het vechten tegen de kanker. Nu dit met succes is  voltooid, is er ruimte ontstaan voor het opmerken van de mentale pijn. Je wordt je bewust van wat je is overkomen en dat zorgt voor de nodige emoties. Ook de angst voor de terugkeer van de kanker is een soort pijn die niet te beschrijven is. Schaam je eigen hier niet voor en ga het gesprek aan met je arts of een andere ervaringsdeskundige.

Spier- en gewrichtspijn

Spier- en gewrichtspijnen vallen vaak onder de paraplu van neuropathie. Toch kan het ook op zichzelf staan. Voornamelijk veel vrouwen die hormoontherapie krijgen, ervaren klachten als spier- en gewrichtspijn. Het kan namelijk voorkomen als bijwerking van de hormonale therapie. Wisseling van medicatie wil nog wel eens helpen om de klachten enigszins te verminderen. Een positief puntje om naar uit te kijken is toch wel dat de klachten, veroorzaakt door de hormoontherapie, na het stoppen hiervan als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Fantoompijn/littekenpijn

Na een operatie waarbij de tumor is verwijderd, kan er pijn ontstaan aan het litteken. Dit kan vooral een trekkend of zeurderig gevoel geven. Belangrijk is om de huid zo soepel mogelijk te houden door veel water te drinken en de huid in te smeren met een goede vocht-inbrengende crème.  Bij bijvoorbeeld een borstamputatie of bij het verwijderen van een long, kan men fantoompijn ervaren. Je voelt dan pijn in het geamputeerde lichaamsdeel. Het komt vaak voor en het kan te maken hebben met een slechte doorbloeding van het gebied rondom het verwijderde orgaan of lichaamsdeel. Sommige mensen hebben vlak na een amputatie last van de fantoompijn terwijl het bij andere pas jaren later optreedt. Met medicatie zijn de pijnklachten vaak goed te behandelen. Maak ook dit onderwerp zeker bespreekbaar bij je arts. 

Mocht pijn je dagelijks leven beïnvloeden neem dan contact op met je arts. Er zijn vandaag de dag veel verschillende soorten medicatie die de pijn kan verzachten. 
Bron: 
www.kanker.nl
www.neuropathie.nl
www.kwf.nl
Jacoline de Boer | Redactie
Soms gebeuren er dingen in je leven waardoor je kijk op iets veranderd, zo ook bij mij. Ik ontdekte dat ik door te schrijven tot rust kwam, het maakte niet uit wat ik schreef. Inmiddels heb ik al honderden teksten geschreven met de meeste ...
Meer van deze auteur
Reageren?
Log in of maak (gratis) een account aan om te kunnen reageren en reacties van anderen te kunnen lezen! Account aanmaken