‘Kanker heeft blijvende impact, zelfs tien jaar na diagnose.’ RTL Nieuws

‘Kanker heeft blijvende impact, zelfs tien jaar na diagnose.’ RTL Nieuws

Wat een bijzonder bericht vandaag in RTL Nieuws over de langetermijngevolgen van kanker. Corina Roelands wist al meer dan 8 jaar dat het vraagstuk rondom nazorg steeds groter word. Daarom deed zij samen met ervaringsdeskundigen, ziekenhuizen, opleidingsinstituten, specialisten en patiënten onderzoek naar het 'het zwarte gat'.

Juist dit is de reden van ons bestaan. Om expatiënten op te kunnen vangen na de behandelingen in het ziekenhuis en dit gat te overbruggen, werd Kanjer.nl opgezet, een online nazorgplatform en feelgood magazine.

Het nieuwsbericht geeft in het kort aan dat kanker na de behandeling ervan nog een grote impact heeft op het dagelijkse leven. Zelfs nog na 10 jaar ervaren expatiënten nog klachten van de gevolgen van kanker en de behandelingen.

Hieronder volgen wat hoogtepunten uit het artikel:
“Het onderzoek werd verricht onder 5710 mensen die kanker hebben of hadden, van wie 3500 mensen aangaven geen kanker meer te hebben. Van de mensen binnen deze groep bij wie al langer dan tien jaar geleden kanker werd vastgesteld, geeft 83 procent aan nog last te hebben van klachten.
De meestgenoemde klachten van deze groep zijn vermoeidheid, neuropathie (schade aan de zenuwen), geheugen- of concentratieproblemen en seksuele problemen of impotentie.”

Grote impact
“Kanker heeft invloed op je dagelijks leven, zoals je werk en hobby's. Het beeld is dat mensen worden behandeld tegen kanker, en een deel van die mensen geneest, maar veel mensen realiseren zich niet dat de impact op de lange termijn groot is.”

Dagelijkse gevolgen
“Deze gevolgen zijn vaak niet zichtbaar voor de buitenwereld, en daardoor voor andere mensen soms lastig te begrijpen.”

Ruim 8 jaar geleden is door Corina Roelands en Tilburg University onderzoek gedaan naar dit ‘zwarte gat’, waar patiënten in terechtkomen na de behandelingen.

Waarin er in het eerdere nieuwsbericht gesproken wordt en opgeroepen wordt om je arts of ziekenhuis in te schakelen, realiseren wij bij Kanjer ons een ding, dat je als expatiënt geen behoefte hebt om weer opnieuw die hele medische molen in te gaan.

We vinden het belangrijk dat mensen de juiste zorg of steun krijgen om de lichamelijke en psychische gevolgen te voorkomen, te verhelpen of ermee om te leren gaan. Kanjer is hiervoor het meest laagdrempelige platform in Nederland wat er is.

Mentale gezondheid
“Bijna 20% van de expatiënten geven aan last te hebben van somberheid of depressieve gevoelens. En 20% geeft aan zorg nodig te hebben op verschillende vlakken, maar vaak niet weten waar te starten met het zoeken van de juiste hulp.”

Waar wij binnen Kanjer vooral op willen aansturen is, zoals het NFK ook aangeeft, dat er hulp is. Dat je altijd zorg en ondersteuning kunt krijgen. Maar de drempel die hierbij wordt benoemd is juist wat we bij Kanjer willen verlagen. Niet weer naar dat ziekenhuis, of met je arts in gesprek, maar de route eromheen vinden die je door ervaringsdeskundigen is voorgegaan. Omdat je door de klachten en het trauma rondom de behandelingen niet altijd meer geconfereerd wil worden met de medische hoek. Kanjer is er voor jou.

Zoek je hulp om weer op te krabbelen en weer de beste versie van jezelf te worden na de behandelingen of heb je vragen? Neem dan contact met ons op!

info@kanjer.nl
Michel Koster | Commercieel directeur
In 2021 stond mijn leven op zijn kop, er werd acute myeloïde leukemie en vervolgens in 2022 een recidive geconstateerd. Het is een zware strijd waar ik nu nog midden in zit. Onderweg kwam ik erachter dat mijn verhaal mensen motiveert en inspireert. ...
Meer van deze auteur
Reageren?
Log in of maak (gratis) een account aan om te kunnen reageren en reacties van anderen te kunnen lezen! Account aanmaken