“12 heerlijke fietsroutes door het hele land”

Fietsend je hoofd leegmaken

Fietsen is natuurlijk goed voor je conditie, maar het is ook heerlijk om je hoofd even leeg te maken. Fiets door prachtige natuurgebieden en gezellige dorpjes en geniet zo eens van een momentje voor jezelf, of met vrienden en familie. In dit artikel nemen we je mee door alle 12 provincies en helpen we je bij het vinden van een heerlijke fietsroute die goed bij jou past.

1. Beekbergerwoudroute (Gelderland, 31.5 km)


Deze prachtige fietsroute is erg gevarieerd en doorkruist maar liefst drie verschillende soorten landschappen. Namelijk de grote Veluwse stuwwal, nat broekland en de enk van Beekbergen en Lieren. De veluwe is natuurlijk een waanzinnig mooi natuurgebied en erg populair onder zowel buitenlandse als Nederlandse toeristen. Deze fietsroute is dan ook schitterend om te rijden en zeker een aanrader.

https://www.anwb.nl/fietsroutes/routes/beekbergerwoudroute

2. De Zwarte Kaat (Noord-Brabant, 36 km)


Deze fietsroute is gebaseerd op een oude legende. Volgens verhalen maakte zo’n vierhonderd jaar geleden de bende van Zwarte Kaat de Kempen namelijk onveilig. Zo zouden ze pasgeboren hebben gestolen en plunderden en roofden ze door het hele gebied. In hoeverre de verhalen waar zijn, kunnen we niet vertellen, maar wel zouden er overal nog sporen van Zwarte Kaat terug te vinden zijn. Nieuwsgierig geworden? Via deze fietsroute (die gedeeltelijk door België loopt), kun je het verhaal misschien verder ontrafelen.

https://www.anwb.nl/fietsroutes/routes/de-legende-van-zwarte-kaat

3. De Hoek-route (Zuid-Holland, 37 km)


Fiets je de Hoek-route, dan kom je door mooie dorpjes zoals Puttershoek en Mijnsheerenland (waar je behoorlijk wat monumenten kunt vinden), maar ook langs prachtige natuurgebieden. Zo kom je bijvoorbeeld langs Natuurreservaat Polder Groot Koninkrijk waar je enorm veel verschillende vogels kunt spotten. Ben je dus een vogelliefhebber, dan is deze route echt iets voor jou.

https://www.anwb.nl/fietsroutes/routes/de-hoek-route

4. De Marshoek-route (Overijssel, 32 km)


Deze route brengt je door een laaggelegen, drassige streek namelijk door de Marshoek en de Vechtvallei. Je fietst langs gezellige dorpen en schitterende natuur, zoals rivierduintjes, drooggevallen zandbanken en een prachtig oerstroomdal. Stop bij de mooie kerk in Dalfsen, of drink een kopje koffie in een van de vele dorpjes die langs de route liggen.

https://www.anwb.nl/fietsroutes/routes/de-marshoek-route

5. Koningslustroute (Limburg, 42 km)


Zowel De Peel als de Maasvallei zijn bijzondere en prachtige natuurgebieden in Limburg. De Koningslustroute verbindt beide natuurgebieden met elkaar, onderweg kom je langs gezellige dorpjes waar je kunt genieten van een authentiek stuk Limburgse vlaai. Wil je nog wat cultuur snuiven onderweg? De route brengt je langs het gezellige dorpje Baarlo waar je in de omgeving maar liefst vier kastelen kunt vinden.

https://www.anwb.nl/fietsroutes/routes/koningslust

Sheldon thompson cxet9y0bmke unsplash

6. Healânspaad (Friesland, 34 km)


Fiets langs de prachtige Friese weilanden vol paarden en schapen via deze fietsroute. De fietsroute langs al dit Friese natuurschoon leidt ook langs Nationaal Park de Alde Feanen. Dit natuurgebied is een schitterend, waterig gebied vol verschillende soorten vogels, waaronder de waterral, zwarte stern, porseleinhoen en de roerdomp. Wil je even genieten van de omgeving? Stop dan bij uitkijktoren Romsicht, waar je de Jan Durkspolder overkijkt.

https://www.anwb.nl/fietsroutes/routes/healanspaad

7. Texel over (Noord-Holland, 39 km)


Niet iedereen heeft het door, maar Texel hoort gewoon bij Noord-Holland. Pak de boot vanuit Den Helder en stap op Texel weer op het land. Texel is een eiland met een schitterend landschap vol schapen, heide en duinen. Typisch Nederlands, maar toch voelt het net even wat anders. Niet voor niets gaan veel Nederlanders jaarlijks naar dit eiland op vakantie. Wil je meer leren over het eiland zelf? Langs de fietsroute kom je langs een paar interessante musea. Ook kom je langs Ecomare, waar je de kans krijgt om zeehonden te bekijken.

https://www.anwb.nl/fietsroutes/routes/dijken-en-duinen-van-texel

8. Kanis-Oukooproute (Utrecht, 35 km)


Denk je aan Utrecht, dan denk je in eerste instantie natuurlijk aan de stad. Maar Utrecht is ook een provincie vol prachtige natuur. Tijdens deze fietstocht kom je dan ook langs een typisch Nederlands beeld van groene weilanden en brede sloten. Onderweg kom je langs Polder Demmerik; een natuurreservaat voor weidevogels zoals de kievit en de grutto.

https://anwb.nl/fietsroutes/routes/kanis-oukooproute

9. Groen Almere-route (Flevoland, 35 km)


Almere is een jonge Nederlandse stad en ook meteen de snelst groeiende stad van Nederland. In en rondom de stad kun je verschillende recreatiegebieden vinden waar je schitterend kunt fietsen, zoals bijvoorbeeld langs de Lepelaarsplassen. Ook de Oostvaardersplassen liggen in de buurt van Almere, al kom je hier tijdens het fietsen niet langs. In de stad zelf is dit jaar de Floriade te vinden, een expositie die één keer in de 10 jaar wordt opgezet.

https://www.anwb.nl/fietsroutes/routes/groen-almere-route

10. Bruggenroute (Zeeland, 36 km)


Zoals de naam al zegt komt deze bruggenroute langs verschillende bruggen. Zo kom je langs de Zandkreekdam en ook de beroemde Zeelandbrug. Op de dijk van de inlaag ‘s-Gravenhoek is ook een uitkijkpunt met zicht op de vogeleilanden, waar je (eventueel met een verrekijker) een hoop vogels kunt spotten. Ook kom je langs het Veerse Meer, wat een prachtig groot meer is.

https://www.anwb.nl/fietsroutes/routes/bruggenroute

11. Brandeveenroute (Drenthe, 39 km)


Besluit je de Brandeveenroute te fietsen, dan kom je een flink stuk door natuurgebied Holtingerveld, waar het Brandeveen de naam is van een van de vennen. Fiets je verder kan kom je langs Nationaal Park het Drents-Friese Wold en even verderop langs Nationaal Park Dwingelderveld. Twee prachtige natuurgebieden vol heide, houtwallen en vochtig grasland. Je kunt hier ook een hoop wild spotten. In Drenthe is zelfs al een aantal keer de otter gespot, misschien zie jij hem ook wel voorbij zwemmen!

https://www.anwb.nl/fietsroutes/routes/brandeveenroute

12. Hoogelandroute (Groningen, 39 km)


De Hoogelandroute voert, zoals de naam al doet vermoeden, door het ‘hooge land’ van groningen. Als gevolg van aanslibbing ligt het land hier namelijk wat hoger. Het is een route door het buitengebied dan Groningen dat je langs prachtige weidevelden en leuke dorpjes leidt. Dropjes zoals Middelstum zijn erg gezellig.

https://www.anwb.nl/fietsroutes/routes/hoogelandroute
Tess Mutsters
Tess Mutsters studeerde in 2020 af aan de opleiding journalistiek in Tilburg. Ze heeft een passie voor lezen, schrijven, redigeren en fotograferen. Op de middelbare school koos ze het natuur & gezondheid pakket, een achtergrond die niet vaak voorkomt ...
Meer van deze auteur
Reageren?
Log in of maak (gratis) een account aan om te kunnen reageren en reacties van anderen te kunnen lezen! Account aanmaken